Leaseplan Quicklease Fleet

AI gestuurd optimalisatie systeem voor fiets-leasen

Leaseplan had voor mijn opleiding een opdracht. Bedenk iets voor Leaseplan wat te maken heeft met kunstmatige intelligentie of AI.
Dit project heb ik in een team met nog 3 studenten gedaan.

Concept
Wij hadden als concept een fietsen lease systeem waarbij de bevoorading van de fietsen geregeld werd met behhulp van AI.
Ik heb dus met het team eerst het fiet lease systeem moeten bedenken wat wij de naam Quicklease hebben gegeven. Het systeem achter de bevoorading noemen wij Quicklease Fleet.
Bij elke Hogeschool Rotterdam komt een plek waar fietsen staan om te gebruiken. Een student kan met zijn Hogeschool pas een fiets meenemen.

Het systeem verzamelt van verschillende bronnen data. Zo verzamelt het weerdata, hoeveelheid studenten op hogeschool locaties, hoeveelheid fietsen op locatie, periodes van drukte en OV vertragingen. Al deze data wordt vervolgens verwerkt zodat de AI dit kan gebruiken om een voorspelling te maken voor het aantal fietsen dat nodig is op alle HR locaties. Deze voorspelling wordt vervolgens doorgestuurd naar de persoon die de fietsen op alle locaties bevoorraadt. Met dit systeem zullen er dus altijd precies genoeg fietsen op een locatie aanwezig zijn.

Mijn taak
Ik heb mij met dit project bezig gehouden met alles rondom de AI. Ik ben begonnen met de bronnen van data zoeken die onze AI nodig heeft en hoe we deze data om kunnen zetten tot iets waar de AI iets mee kan.
Ik heb ook onderzoek gedaan naar AI bibliotheken die ik kon gebruiken om data te voorspellen.
Vervolgens ben ik aan de slag gegaan om de AI te programeren zodat deze ons een voorspelling kan geven voor het aantal fietsen dat nodig zal zijn op alle locaties. Aan het einde van dit project was mijn AI code in staat om een voorspelling te geven met onze test data die 90-95% overeenkwam met wat we verwachten.

Leerdoelen

Data bronnen zoeken voor AI
Data omzetten voor gebruik met AI
AI applicatie maken die een voorspelling kan maken.


OPDRACHTGEVER
PROGRAMMEER TAAL
PROJECT DUUR
PROGRAMMAS
PLATFORM

School | Leaseplan
Javascript
1 kwartaal
-
BrainJS