RovexYZ 3D printer

Mijn eigen ontworpen CoreXY 3D printer

Ik ben gek op 3D printen en dit is uitgegroeit tot mijn favorite hobby. Maar met deze passie kwam ook een verlangen naar een printer waarmee ik al mijn projecten kon maken.
Ik heb in het verleden al 2 DIY kits in elkaar gezet, afgesteld en dit zijn echte werkpaarden geworden. Maar ik wilde een printer die ook super grote dingen zou kunnen printen met hoog detail en snel. En dit allemaal met een laag prijskaartje.
Er zat dus toen maar 1 ding op, ik ontwerp en bouw hem zelf.

Concept
Ik heb enorm veel onderzoek gedaan naar de verschillende 3D printers die er zijn en wat voor soort mechanieken en onderdelen deze gebruiken. Vervolgens ben ik gaan kijken naar mijn eisen en welke onderdelen hier goed bij pasten.
Ik heb vervolgens een eisen lijst opgesteld voor mijn printer:
- Hij moet een groot print oppervlakte hebben.
- Hij moet een hoge print resolutie hebben.
- hij moet stabiel zijn en snel kunnen printen.
- Hij moet een groot scherm hebben waarmee ik hem kan bedienen.
- Hij moet een groot verwarmd print bed hebben.

Met deze eisen ben ik hardware gaan zoeken die aan de eisen kan voldoen en ben ik de printer eerst volledig in CAD gaan ontwerpen.
Ik heb gekozen voor een CoreXY design om snel mee te kunnen printen en vnawege het stabiele frame. Ik heb in Fusion 360 mijn complete printer gemaakt zodat ik een complete onderdelen lijst krijg en gelijk kon testen of alle onderdelen sterk genoeg waren. En vanwege de beweging mogelijkheden in Fusion 360 had ik ook de mogelijkheid om alle mechanica te testen in software voordat ik het daadwerkelijk ging bouwen.

Het proces
Ik heb de volledige printer met alle onderdelen in Fusion 360 gemaakt. Ik heb toen een BOM (bill of materials) lijst gemaakt zodat ik kon gaan uitzoeken waar ik alles ging bestellen. Ik heb voor 80% van de onderdelen Aliexpress gekozen omdat mijn doel was om deze printer zo goedkoop mogelijk te maken.

Nadat alles besteld was en ik een hilarisch grote stapen aan china pakketjes had kon het bouw proces beginnen. Omdat ik de volledige machine al in CAD had ontworpen was dit gedeelte vrij simpel en er waren maar een paar kleine dingetjes die niet goed paste en kleine aanpassingen vereisten.
Na de firmware goed ingesteld te hebben, wat heel snel ging vanwege de gemakkelijke RepRap firmware configurator, was het tijd voor de 1e test van de onderdelen. Alles werkte! en dus de 1e testprint kon gestart worden. En ook deze print ging fantastisch!

Een super geslaagd project dus. Ik heb enorm veel geleerd van 3D printer mechanica, CAD ontwerp, electra en nog veel meer.
En dit alles voor de super betaalbare prijs van 1100 Euro.

Features

Meerdere beveiligingen ingebouwd tegen kortsluiten, thermal runaway, etc.
CoreXY design voor stabiel snel printen tot wel 600mm/s
Groot print oppervlakte van 550x350x600mm
Duet 2 Wifi met 7.0 inch touchscreen
E3D V6 met Titan aero extruder
220V 1000W verwarmd bed (20s opwarmen voor 70*C)

OPDRACHTGEVER
PROGRAMMEER TAAL
PROJECT DUUR
PROGRAMMAS
PLATFORM

Hobby
-
400 Uur
Fusion 360
Duet