DIY NAS

Raspberry Pi Open Source Network Attached Storage

Dit project is ontstaan uit een frustatie die ik had met Dropbox. Ik gebruik dit platform al jaren maar ik werd steeds meer gelimiteerd door de hoeveelheid gratis opslag.
Een NAS (network attached storage) was dus de oplossing, maar een NAS behuizing is enorm duur. Ik heb toen besloten om zelf een NAS te ontwerpen en bouwen.
Concept
Ik heb onderzoek gedaan naar software en hardware combinaties die mijn eisen kunnen vervullen.
Mijn eisen voor dit project waren:
- Ik moet vanaf buiten mijn huis bij mijn bestanden kunnen.
- Ik wil snelle opslag
- Mijn bestanden moeten gebackupped zijn.
- Ik wil vrienden een link naar een bestand kunnen sturen zodat ook anderen 'gelimiteerde' toegang hebben tot mijn NAS.
Ik ben vervolgens op de combinatie gekomen van een Raspberry Pi met 2 SSD's en de software combinatie van Open Media Vault met Nextcloud.

Het Proces
Ik heb in Fusion 360 de behuizing ontworpen met plek voor 4 3.5 inch HDD of 2.5 inch SSD. Deze behuizing heb ik geprint en na veel schuren ook een likje verf gegeven met 10 lagen spray paint.
Hierna heb ik de software geinstalleerd. Ik heb voor dit project met Docker gewerkt.

Docker is een manier om verschillende stukken software in hun eigen 'containers' te laten draaien. Dit was de eerste keer dat ik met Docker heb gewerkt en dit was dus een grote leerstap voor mij. Maar ik denk dat ik de basis nu wel onder de knie heb. Op de Raspberry Pi draait Open Media Vault. Deze software kan je zien als het besturingssysteem die alles regelt van folders op hardeschijven zetten tot het koppelen van die folders aan je netwerk.
Hiernaast draait Docker met daarin containers voor Portainer (interface voor Docker), DuckDNS (zorgt voor toegang tot de NAS vanaf het internet) en Nextcloud (de vervangen van Dropbox functionaliteit).

Na alles ingesteld te hebben heb ik een zelfgebouwde NAS met 256GB SSD opslag die volledig gebacked up is, met ruimte voor nog 2 schijven. Alles voor nog geen 150 Euro!

Features

Modern unieke look
Backed up SSD opslag
Opslag overal bereikbaar
Automatische telefoon media synchronisatie
500mb/s lees + schrijf snelheid opslag
Ruimte voor 4 schijven waarvan 2 op USB 3.0 en 2 op USB 2.0 snelheden.


OPDRACHTGEVER
PROGRAMMEER TAAL
PROJECT DUUR
PROGRAMMAS
PLATFORM

Hobby
-
100 Uur
Fusion 360
Linux | Docker | OMV | Nextcloud